Zoom’n’Joy

Telefonos rendelések   +36 1 260 7979

h.-p.: 9:00 - 18:00

Ünnepi nyitvatartás itt

Gyorskiszállítás Magyarországon

Budapest, Szegedi út 54A
Legnépszerűbb termékek További információk
Levenhuk DTX 50 digitális mikroszkóp 27 990 Ft Áfával
Új termék
Levenhuk DTX RC3 távirányítható mikroszkóp 107 990 Ft Áfával

zoom-n-joy.hu » Hasznos információk » Cikkek és más hasznos anyagok mikroszkópokról » Hogyan működik a mikroszkóp objektívlencséjének rekesznyílása?

Hogyan működik a mikroszkóp objektívlencséjének rekesznyílása?

apertura obiektywu mikroskopuAz objektívlencse a mikroszkóp optikai rendszerének része, felnagyítja a képet. Amikor a használók kiegészítő objektívlencsét vásárolnak, általában annak nagyítási erejére figyelnek oda, mert az közvetlen hatással van az optikai eszköz nagyítására. Tartozékok beszerzésekor azonban érdemes még egy jellemzőt figyelembe venni, ez pedig a mikroszkóp objektívlencséjének numerikus rekeszértéke.

Ahhoz, hogy megtudhassa, mit jelent ez a paraméter, vessen egy pillantást az objektívlencse házára. Olyasminek kellene rajta lennie, hogy „100/1,25 oil 160/0,17”. A számokat a következőképpen kell értelmezni:

  • a „100” az objektívlencse nagyítási mértékét jelöli, pl. 100x;
  • az „1,25” az objektívlencse rekesznyílását jelöli (numerikus rekeszérték);
  • az „oil” az immerziós olajat jelzi (a készülék alkalmas az olajimmerziós megfigyelésre);
  • a „160” a tubus hosszára utal (mm-ben);
  • a „0,17” a kompatibilis fedőlemez vastagságára utal (mm-ben).
  • A számok modellről modellre változnak, de a sorrendjük ugyanaz marad. Először az objektívlencse nagyítási mértéke látható, majd egy dőlt vonalat követően a rekesznyílás mérete. Hangsúlyozzuk, hogy a numerikus rekeszértékről van szó (a nyílásszög értéke nincs feltüntetve). A numerikus rekeszérték és a nyílásszög értéke bonyolult matematikai képlettel számítható ki.

    Mi a mikroszkóp (objektívlencse) numerikus rekeszértéke? Az érték megmutatja, hogy milyen képfelbontásra képes a mikroszkóp egy bizonyos objektívlencse használata során. Minél nagyobb a numerikus rekeszérték, annál kisebb részlet látható élesen a mikroszkóp segítségével. Vegyünk két objektívlencsét: 40/0,65 és 40/1,3. Mindkettő egyforma, 40x-es nagyításra képes, de a kép élesebb lesz, amennyiben az 1,3 rekesznyílású objektívlencsét használjuk. A mikrostruktúrák legfinomabb részleteit is képesek leszünk megfigyelni, és jobban láthatókká válnak a különbségek az egymáshoz közel elhelyezett minták között. Gyakorlatilag a 40/0,65-ös objektívlencse elmosódottabb képet hoz létre, mint a 40/1,3-as objektívlencse. Vegye figyelembe, hogy a numerikus rekeszérték kevésbé számít alacsonyabb nagyítási értéknél. Akkor érdemes figyelembe venni, ha 40x-es, vagy erősebb nagyítású objektívlencsét választ.

    Az online áruházunkban a megbízható mikroszkópok széles választékát találja, amelyekkel pontosan és kényelmesen tanulmányozhatja a mikroszkóp tárgylemezeit. Fedezze fel a mikrovilágot minőségi optikai eszközökkel!

    2018.júliusában
    Zoom'n'Joy

    Tilos az anyag bármilyen jellegű másolatának közzététele bármely információs médiumban és bármilyen formában. Ez cikk a zoom-n-joy.hu aktív hivatkozás feltüntetésével hivatkozható.

    A gyártó fenntartja magának a jogot az árak, a termékkínálat és a műszaki paraméterek előzetes értesítés nélkül történő módosítására, vagy egyes termékek előzetes értesítés nélküli megszűntetésére.