Zoom’n’Joy

Telefonos rendelések   +36 1 260 7979

h.-p.: 9:00 - 15:00; sz.: 10:00 - 14:00

Ünnepi nyitvatartás itt

Gyorskiszállítás Magyarországon

Budapest, Szegedi út 54A
Legnépszerűbb termékek További információk
Levenhuk DTX 50 digitális mikroszkóp 23 490 Ft Áfával
Új termék
Levenhuk BASE védőmaszk, 1 darab 190 Ft Áfával

zoom-n-joy.hu » Hasznos információk » Mi az a refraktor teleszkóp?

Mi az a refraktor teleszkóp?

telescope objective lens, refracting telescope, telescope lensesA dioptrikus teleszkópot legelterjedtebb nevén refraktor teleszkópként ismerik. Lencséje objektívként és szemlencseként funkcionál. Innen kapta a nevét. Az első refraktor teleszkópot Galileo Galilei tervezte 1609-ben. Holland csillagászok dolgoztak akkoriban ezen a területen, és Galileit jócskán megihlették az ötleteik. Azonban hiba lenne azt gondolni, hogy a modern refraktor pontos mása a 400 évvel ezelőtt feltalált optikai eszköznek. Az optikai szerkezet lényegében ugyanaz maradt, de a teleszkóp lencséi jelentős változásokon estek át.

A Galilei-féle teleszkópban szóró szemlencse és gyűjtő objektívlencse volt. Így a továbbított kép egyenes és torzításmentes volt, de nagy nagyításnál elveszett az élessége. A teleszkópnak először csak 3-szoros nagyítása volt; később pedig Galileinek sikerült elérnie a 32-szeres nagyítást. A Galilei-féle teleszkóp egyik hátránya a számottevő kromatikus aberráció volt – egy színes fénykoszorú (fényudvar) a kép fényes részei körül.

1611-ben Johannes Kepler német fizikus és matematikus kicserélte a szemlencsét egy konvergens szemlencsével. A teleszkóp objektívlencséje ugyanaz maradt. A refraktoron keresztül vizsgált kép torzulttá vált, de a látómező szélesebb lett. A kromatikus aberráció még mindig megvolt, de a Kepler-féle teleszkóp lett a modern teleszkópok ősatyja.

1758-ben a brit királyi optikus, John Dollond szabadalmaztatta az akromatikus refraktor-lencséket a teleszkóphoz. Ezt követően elkezdtek olyan akromatikus refraktorokat tervezni, melyekben a kromatikus aberráció a töredékére csökkent. 1763-ban feltalálták az első apokromatikus refraktort. A minősége lenyűgöző volt. Mára ezek a teleszkópok megfizethető árú, az amatőr csillagászatban széles körben használt termékek lettek.

Online áruházunk különböző típusú lencséjű refraktorok széles választékát kínálja. Itt találod a teljes kínálatot. Eladóink örömmel segítenek, hogy megtaláld azt az optikai eszközt, amely minden igényedet kielégíti.

2018. március
Zoom'n'Joy

Tilos az anyag bármilyen jellegű másolatának közzététele bármely információs médiumban és bármilyen formában. Ez cikk a zoom-n-joy.hu aktív hivatkozás feltüntetésével hivatkozható.

A gyártó fenntartja magának a jogot az árak, a termékkínálat és a műszaki paraméterek előzetes értesítés nélkül történő módosítására, vagy egyes termékek előzetes értesítés nélküli megszűntetésére.