Zoom’n’Joy

Telefonos rendelések   +36 1 260 7979

h.-p.: 9:00 - 18:00

Ünnepi nyitvatartás itt

Gyorskiszállítás Magyarországon

Budapest, Szegedi út 54A
Új termék
Bresser MyTime Duo LCD ébresztőóra, fekete 4 990 Ft Áfával

zoom-n-joy.hu » Hasznos információk » Cikkek és más hasznos anyagok mikroszkópokról » Miből áll egy mikroszkóp?

Miből áll egy mikroszkóp?

microscope's diaphragm, spare parts for a microscope, a mirror for a microscope, what does a microscope consist ofA klasszikus mikroszkóp három fő részből áll: optikai elemekből, világításból és mechanikus alkatrészekből. Az optikai elemek közé a szemlencsék és az objektívlencsék tartoznak; a világítás alatt pedig a fényforrást értjük, vagyis a kondenzort vagy diafragmát. Ezeken kívül az összes többi alkatrész mechanikus: a háromlábú állvány, a revolverfej, a tárgyasztal, a fókuszrendszer stb. Ezen alkatrészek együttesével pedig az egész mikrovilág felfedezhető.

Mi is az a „mikroszkóp-diafragma”? Beszéljünk a világítási rendszerről!

A megfelelő világítás igen fontos a megfigyelésekhez, csakúgy, mint a mikroszkóp optikai elemeinek minőségének szempontjából. LED-lámpák, halogén lámpák, tükör – különböző fényforrások használhatók a mikroszkópokban. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. A világítás lehet felső, alsó vagy kombinált típusú. A világítás elhelyezkedése kihatással van arra, hogy milyen tárgylemezeket tudsz vizsgálni a mikroszkóppal (átlátszó, félig átlátszó vagy nem átlátszó).

A tárgyasztal alatt, ahová a mikroszkóp-tárgylemezt helyezik, van egy ún. mikroszkóp-diafragma. Ez lehet lemezes vagy írisz diafragma. A diafragmát a fényerősség szabályozására tervezték: segítségével szabályozhatod a világítóberendezés által kibocsátott optikai fénysugár szélességét. A diafragmalemez egy különböző átmérőjű lyukakkal ellátott, kis lemez. Ezt rendszerint amatőr mikroszkópokra szerelik. Az íriszdiafragma számos rekeszből áll, melyek segítségével egyenletesen állítható a fényáteresztő lyuk átmérője. Az íriszdiafragmát gyakran profi mikroszkópokban használják.

Optikai elemek: szemlencsék és objektívlencsék

A szemlencsék és az objektívlencsék a legnépszerűbb mikroszkóp-pótalkatrészek. De nem mindegyik mikroszkópon lehet cserélni ezeket a tartozékokat. Az optikai szerkezet egy nagyított képet hoz létre. Minél jobb és fejlettebb az optikai szerkezet, annál élesebb és tisztább lesz a kapott kép. De a legjobb minőségű optikai elemek csak a legprofibb mikroszkópokhoz szükségesek. Az amatőr kutatáshoz elegendő olyan szabványos, üvegből készült optika, amely 500–1000-szeres nagyítást biztosít. A műanyag lencséket javasolt inkább kerülni – a kép minősége gyakran kiábrándító az ilyen mikroszkópokban.

Mechanikus alkatrészek

A mikroszkóp bármely olyan alkatrésze, amellyel a kutató szabályozhatja a fókuszt vagy a tanulmányozott minta pozícióját, valamint állíthatja egy optikai eszköz munkatávolságát. A mikroszkóp mechanikus alkatrészei közé a következők tartoznak: koaxiális fókuszálási szerkezet, mechanikus skála, a tárgyasztal csíptetői, fókuszállító tárcsa, tárgyasztal stb.

Megpróbáltuk összeszedni, milyen részekből áll a mikroszkóp és némileg bevezetni téged a klasszikus, optikai mikroszkóp alkatrészeinek világába. Tekintsd meg a mikroszkópokról szóló részt itt – üdv az online áruházunkban!

2018. március
Zoom'n'Joy

Tilos az anyag bármilyen jellegű másolatának közzététele bármely információs médiumban és bármilyen formában. Ez cikk a zoom-n-joy.hu aktív hivatkozás feltüntetésével hivatkozható.

A gyártó fenntartja magának a jogot az árak, a termékkínálat és a műszaki paraméterek előzetes értesítés nélkül történő módosítására, vagy egyes termékek előzetes értesítés nélküli megszűntetésére.