Zoom’n’Joy

Telefonos rendelések   +36 1 260 7979

h.-p.: 9:00 - 18:00

Ünnepi nyitvatartás itt

Gyorskiszállítás Magyarországon

Budapest, Szegedi út 54A
Legnépszerűbb termékek További információk
Levenhuk Strike 80 NG teleszkóp 45 990 Ft Áfával
Új termék
Delta Optical Titanium 8x56 ROH távcső 127 990 Ft Áfával

zoom-n-joy.hu » Hasznos információk » Teleszkópok gyermekeknek

Teleszkópok gyermekeknek


A gyerekek kíváncsiak és mindent tudni szeretnének, és ez a törekvésük, hogy megismerjék a minket körülvevő világot néha egészen elképesztő. Egyszer csak felfedezik, hogy a Nap felkel és lenyugszik, és a Hold változik. Hallanak a csillagképekről vagy megnézik a Star Wars filmeket. Így vagy úgy, de a gyerekek elkezdenek érdeklődni a csillagászat iránt. És gyakran a szülőkön múlik, hogy a gyerekek felfedezhetik-e a Földet körülvevő világot, a Naprendszert vagy akár a galaxisunkat; az univerzum hatalmas!

Weboldalunkon megtalálhatja és megvásárolhatja a legjobb gyermekeknek készült teleszkópokat!


Teleszkópok Levenhuk Strike NG

Szüksége van-e gyermekének teleszkópra?

Emlékezzen a gyerekkorára: valószínűleg olvasott csillagászati témájú sci-fi könyveket, űrutazásokról szóló fantasy könyveket vagy legalább Ivan Jefremov Androméda-köd című híres regényét. De csak a szerencséseknek volt lehetőségük valamilyen eszközzel megvizsgálni a csillagos eget. Napjainkban ezek az optikai eszközök sokkal elérhetőbbek, és szinte minden szülő vehet gyermekének gyermek teleszkópot. Itt jön a kérdés: szükség van rá? Mindenki maga dönti el, de egy csillagászat iránt lelkesedő gyermek biztosan boldog lenne, ha egy igazi teleszkópot kapna ajándékba. Sokkal jobb a saját szemünkkel látni, amit már százszor hallottunk, olvastunk, vagy megnéztünk képeken. Ezen kívül egy ilyen ajándék felkeltheti a gyermek érdeklődését a tudományok iránt, főleg a fizikai és a matematika iránt, ami továbbtanulás esetén hasznos lehet.

Milyen idős korban érdemes elkezdeni a megfigyeléseket?

Milyennek kell lennie egy gyermek teleszkópnak? Ez a gyermek életkorától függ. A legfiatalabb felfedezők segítség nélkül nem tudnak megfigyelést végezni, szülői segítség nélkül hamar megunják, és ilyen esetben számos veszélyt rejthet, ha magára hagyják a gyermeket éjszaka. Egy nyolc-tíz éves gyermek már képes használni egy kis teleszkópot, és megfigyelést végezni például a balkonon vagy a ház hátsó kertjében. Szóval ilyen korban érdemes elkezdeni.


Teleszkópok Levenhuk LabZZ

Mit lehet megfigyelni egy kis teleszkóppal?

A kezdők általában, legyenek bármilyen életkorúak, szívesen figyelik meg a fényes, nem túl távoli objektumokat. A Holdat, a Napot (kizárólag speciális szűrővel!) és a kettőscsillagokat. Ezek az objektumok tisztán megfigyelhetők bármilyen optikai eszközzel, még egy kis teleszkóppal is igen sokat lehet belőlük megfigyelni. Persze az amerikai zászló nem látszik a Hold felszínén, de gyönyörködhet a végtelen űr szépségében, megnézheti egy műhold felszínét, illetve a tengereket és hegyeket a Holdon. Nem szükséges drága teleszkópot venni a gyerekeknek; egy egyszerű eszköz is lenyűgözi őket, ha látják a holdkrátereket, a Szaturnusz gyűrűit, a Jupiter holdjait vagy a távoli Andromeda galaxist.

Teleszkóp termékcsaládok gyermekeknek

Általában minden vezető csillagászati felszereléseket gyártó vállalatnak van gyermekek számára készült teleszkópja; nálunk ilyen például a Levenhuk LabZZ vagy a Levenhuk Strike NG sorozat. Általában ezek kisméretű (80-90 mm átmérőjű), azimuth állványon álló akromatikus refraktorok . A refraktor teleszkópok tartósak, megbízhatók és kevés karbantartást igényelnek, nem kell őket állítgatni, és „földi” álló képet közvetítenek. Az objektív átmérője elegendő ahhoz, hogy betekintést nyújtson a csillagos ég végtelenségébe. Az is nagyon fontos, hogy a gyermek rögtön tudja, hogy egy teleszkópról van szó: a refraktor optikai rendszere klasszikus, „arany szabvány” vagy „teleszkóp szimbólum” jelöléssel. Ha megkér valakit, akinek nincs köze a csillagászathoz, hogy rajzoljon egy teleszkópot, akkor biztosan egy refraktort fog rajzolni. Ezen kívül tökéletesen illeszkedik bármilyen lakás belső teréhez.

A refraktorokon kívül a gyerekek szeretik még a kis newtoni reflektoros teleszkópokat asztali Dobson-állványon, ilyen például a Levenhuk LabZZ D1 vagy a Sky-Watcher Dobson 130 teleszkóp. A gyerekek imádni fogják a modellek világos színét, a szülők pedig értékelik azok kompakt méretét.


Teleszkópok Bresser Junior Space Explorer

Kényelmes használat

Az altazimuth állvány könnyű és tökéletesen használható csillagászati és földi megfigyelésekhez is, nem szükséges hozzá poláris tengelybeállítás, egy szülő számára könnyű, de egy gyermeknek nehéz lehet. Természetesen a csillagászati megfigyelésekhez ismerni kell az égi koordinátákat, a kényelmes ekvatoriális állvány nem tud kiküszöbölni minden nehézséget, amelyekkel egy tapasztalatlan megfigyelő szembesülhet. Az állványt lassú mozgatású kezelőszerv segítségével lehet állítani, így a megfigyelés még kényelmesebb lesz – zökkenőmentesen lehet kompenzálni az éggömb napi mozgását a mikrométeres csavarok felhelyezésével. Ez nagy nagyítás esetén nagyon hasznos. Ez a teleszkóp könnyen szétszerelhető; nem túl nehéz és terjedelmes. Még a nagy változatok is csak 7 kg súlyúak, így tömegközlekedési eszközön is könnyedén magával viheti az eszközt.

A Levenhuk Skyline Travel 50 teleszkóp tökéletes városi fényektől távoli megfigyelések esetén, például kiránduláson vagy családi utazáskor. A tubus kompakt és könnyű – fele akkora mint a legtöbb refraktor tubus. A könnyű kialakításnak köszönhetően még a gyerekek is képesek magukkal vinni ezt a teleszkópot.

Alapvető tartozékok teleszkópokhoz

Ha úgy dönt, hogy gyermek teleszkópot vásárol, ne feledje a szabványos felszerelést: senki sem szereti, ha az eszközt kicsomagolva nem tudja használni – az elrontja az ajándékozás örömét. A készletnek tartalmaznia kell mindent, amire szükség lehet a megfigyelésekhez, illetve remek, ha az alapcsomag tartalmaz néhány információforrást is: égtérképet, posztereket, ismeretterjesztő könyvet, planetáriumot és további kiegészítőket.

Természetesen a gyermekeknek készült teleszkóp egy szép ajándékdobozba legyen csomagolva, mivel a jó első benyomás sokat számít, amikor a gyermek ismerkedik ezzel az új eszközzel. A gazdag tartozékkészlettel ellátott teleszkópok közül vezetők a Levenhuk Strike NG sorozat eszközei. Ezekhez a teleszkópokhoz számos tartozék jár: optikai eszközök csillagászati és földi megfigyelésekhez, számos szöveges és képi ismeretterjesztő kiadvány, amely hozzájárul a csillagászat megismeréséhez és további ismeretek szerzéséhez.


Minden refraktor teleszkóp diagonális tükörrel van ellátva, így nem torzított, de tükrözött képet biztosít. Ezen kívül sok teleszkóphoz jár olyan csomag, amely tartalmaz egy felfelé álló szemlencsét vagy egy diagonális prizmát, hogy szabványos álló (nem tükrözött) képet kapjon, ami földi objektumok megfigyelése esetén igen hasznos. Érdekes dolog a tájak, állatok és madarak megfigyelése, ugyanolyan szórakoztató lehet, mint az égitestek megfigyelése, főleg ha az ég hosszú ideje felhős. Ha a csillagászat nem válik komoly hobbivá, akkor a teleszkópot még mindig használhatja figyelőtávcsőként.

Lehetséges fényképet csinálni egy teleszkóppal?

Az emberek teleszkópvásárlás előtt gyakran kíváncsiak hogy lehet-e képet csinálni a teleszkóppal. A gyermekeknek készült termékcsaládok régebbi modelljei, például a Levenhuk Strike 80 NG 1,25" átmérőjű fókusszal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a teleszkópot nagy fókusztávolságú objektívként használja belépő szintű asztrofotózáshoz. Persze komoly asztrofotózáshoz nem használható az altazimuth állványra szerelt gyermek teleszkóp, nem is arra tervezték. De készíthet vele néhány képet a Holdról, hogy megmutassa azokat a barátainak.

Természetesen egy gyermek még nehezem birkózik meg az új információkkal és először segíteni kell neki. Bizonyára felkelti majd az érdeklődését, és a csillagászat az Ön szokatlan és izgalmas hobbijává is válik. Ki tudja, talán már régen szerette volna pásztázni az eget egy teleszkóppal, de eddig félt kipróbálni?

Teleszkópok gyermekeknek:

Levenhuk
Strike 80 NG teleszkóp

Levenhuk
LabZZ T3 teleszkóp

Bresser Junior
Space Explorer teleszkóp

Sky-Watcher
Dobson 130 teleszkóp

Levenhuk
Skyline Travel 50 teleszkóp

2018. április
Zoom'n'Joy

Tilos az anyag bármilyen jellegű másolatának közzététele bármely információs médiumban és bármilyen formában. Ez cikk a zoom-n-joy.hu aktív hivatkozás feltüntetésével hivatkozható.

A gyártó fenntartja magának a jogot az árak, a termékkínálat és a műszaki paraméterek előzetes értesítés nélkül történő módosítására, vagy egyes termékek előzetes értesítés nélküli megszűntetésére.